De winst van een conflict

 

Een sprookje: Lang, lang geleden werd er een kudde elanden verhuisd van Rusland naar Duitsland. In hun oorspronkelijke leefgebied hadden ze veel te lijden van wolven. In hun nieuwe territorium ontbraken die. Het zou de kudde dus goed gaan. Dat gebeurde echter niet. De kudde werd kleiner; er werden dode elanden gevonden. Onderzoek vond plaats. Klimaat, voedsel, het terrein bleken geen oorzaak. Ook het onderzoek aan de kadavers leverde geen oplossing.

Het antwoord kwam uiteindelijk uit Rusland: Het zijn de wolven die ze missen.

Bovenstaande samenvatting van een sprookje dat voorkomt in indrukwekkende boek van Hans Keilson: “In de ban van je tegenstander” is een kernthema van zijn boek.

Vijandschap geeft focus en energie. Het houdt je scherp, genereert adrenaline, smeedt coalities en geeft je een goed gevoel. Want hoe slechter de ander, hoe beter ben jezelf. Het is een mooie manier om je eigen zwakheden in de ander te zien en daar te laten. En je zou kunnen winnen.

Dus waarom een conflict beëindigen?

Je verliest je focus en energie en het kost energie om eigen tekortkomingen en je eigen gedrag in het conflict onder ogen te zien. Bovendien moet je de kwaliteiten van de ander erkennen. Dat is al lastig maar wordt nog lastiger als je je medestanders hebt overtuigd van de tekortkomingen van je tegenstander.

De elanden hebben de wolven nodig.

 
Sandra KeusEerste