E-connect

 

Sms, e-mail, skype, whatsapp, twitter; de manieren waarop we contact met elkaar kunnen leggen breiden zich steeds meer uit. Ook de advies en coachwereld maakt steeds meer gebruik van digitale hulpmiddelen. Al een tijdje ben ik op zoek naar mogelijkheden voor coaching en intervisie met vooral bij de laatste het grote voordeel dat je niet allemaal naar een plek in het land hoeft maar gewoon kan deelnemen daar waar je laptop staat.

Voor trainingen en seminars zijn vanuit videoconference software webapplicaties ontwikkeld zoals Webex, waarmee je webbijeenkomsten kunt houden in een vorm die steeds dichter komt bij wat we gewend zijn in de fysieke wereld.

Alle deelnemers zijn bijv. zichtbaar via een webcam overzicht, er is een mogelijkheid een PP-presentatie te tonen, je kan teksten uploaden die voor allen zichtbaar zijn. Er is een whipe-board waar je samen op kunt tekenen en aan tekst kunt werken. Je kunt aangeven dat je het ergens mee eens bent of reageren op een vraag van de trainer. Het kan allemaal.

Na wat experimenten en ervaringen met verschillende systemen is mijn conclusie dat er inderdaad al veel kan. Natuurlijk, de webcam heeft zijn beperkingen. Het voelt in eerste instantie anders dan dat je bij elkaar aan tafel zit. Dat verschil is groter naarmate er meer deelnemers zijn.

De verschillen.

Het belangrijkste: geen reistijd, daardoor lagere kosten en ook makkelijker in te plannen in volle agenda’s. Daarnaast is ieder met zijn non-verbale reacties in een oog opslag zichtbaar in het webcam-overzicht. Die beelden zijn wel relatief klein en de scherpte afhankelijk van de webcam en de verbinding. Je regelt je eigen plek met je eigen temperatuur, drankje etc. Je deelt makkelijk presentaties, documenten, etc. en kan ook gelijktijdig werken aan het zelfde document. De stem en articulatie zijn belangrijk en door elkaar praten is vaker storend. Tot slot hebben technische problemen grote impact.

Voor intervisiegroepen kan het goed werken. Tegelijkertijd maakt de afstandelijkheid van de setting de groepsvorming en het creëren van vertrouwen en een goede sfeer is lastiger. Als groepen elkaar al kennen is dat probleem kleiner. Om met vertrouwen achter de webcam te gaan zitten, blijft de gewone kennismaking van essentieel belang. Daar kan geen e-connect tegenop.

Conclusie: als aanvulling: prima, als vervanger: niet.

 
Sandra KeusEerste