Evidence Based Management

 

1995: Management is nog geen wetenschap

2011: Is management een wetenschap?

1995, bij het vak organisatiekunde werd het me snel duidelijk: management is een nog onvolwassen toegepaste wetenschap. Het werd vergeleken met de wel al tot de status van wetenschap gerekende geneeskunde: de arts die de verbinding legt tussen de algemene kennis en het specifieke geval en dan zijn aanpak kiest. En die algemene kennis is pas wetenschap als het terrein van studie de volgende kenmerken heeft:

  1. Een duidelijk omlijnd object

  2. Een eigen body of knowledge

  3. Een geaccepteerde methodologie.

Volgens mijn studieboek uit 1995 was die body of knowledge toen nog volop in ontwikkeling “Gezien de huidige stand zal het nog lang duren voordat onze jonge zwaan volwassen is” zei Van Aken, hoogleraar Organisatiekunde en o.a. voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Academie voor Management toen.

Hoe staat het dan nu met de body of knowledge van het managementvak? Wat is er in die 16 jaar veranderd? Op dit moment domineert de vrije theorievorming nog. Veel management theorieën lijken meer op hypotheses. Op grond van eigen ervaring en gezond verstand geformuleerd. Als waarheid gebracht maar niet gevalideerd.

Deze fase van ‘vrije’ theorievorming maakt langzaam plaats voor een fase van wetenschappelijk (effect)onderzoek waarin van inzichten uit bijvoorbeeld de gedragswetenschappen worden gebruikt om het vakgebied naar een volgend niveau brengen.

2011, 30 mei. Amsterdam. Een bijeenkomst over Evidence Based Management onder leiding van Eric Barends en Steven ten Have. Sprekers zijn twee wetenschappers: Denise Rousseau, Pittsburgh, PA, USA en Rob Briner, London, UK. Allen zijn leden van het CEBMa (Center for Evidence Based Management)

“The Evidence-Based Management Collaborative was formed by Denise Rousseau in 2005. The Collaborative is an international community of experienced academics and practitioners dedicated to enhance the profession of management by:

  1. bridging the gap between scientific research and management practice

  2. furthering the use and focus on research findings in management education

  3. promoting evidence-based management through educational initiatives”

Evidence Based Management

Een mooi initiatief met het doel om de manager te ondersteunen in het nemen van zijn besluiten.

Er zijn nog wel wat beren op de weg. Het onderzoek dat er inmiddels wel is, is methodologisch niet altijd even goed en het is nog te weinig bekend. Redenen zijn de hectiek van alle dag, de beperkte toegang tot wetenschappelijke bronnen voor managers, een teveel aan informatie en dat het beoordelen van de relevantie van onderzoek lastig is.

Reden genoeg om niet alleen de bronnen toegankelijk te maken maar ook in praktische zin managers tools te geven om daarin te zoeken naar onderzoek waar ze wat mee kunnen.

Bronnen zijn o.a. :

  • Business Source Complete van EBSCO

  • ABI/INFORM van ProQuest

  • ISI Web of Knowledge

  • PsycINFO van de American Psychological Association (APA)

  • ScienceDirect van Elsevier

  • ERIC van het Educational Resources Information Center

  • Google Scholar

CEBMa wil niet alleen de databases toegankelijk maken maar ook d.m.v. peer reviews een eerste selectie te maken uit de veelheid van artikelen. Daarnaast gebruiken ze het PICOC-model uit de Evidence Based Medicine als handvat voor het zoeken naar geschikte artikelen.

Op naar 2027!

Voor meer informatie zie ook:
www.cebma.org

 
Sandra KeusEerste