Sigmund: Ik wens u veel personeel

 

Er zijn grappen genoeg over onwillige medewerkers en onmachtig management en leiders.

Sigmund strip

Dit is makkelijk scoren in deze wereld waarin we onze eigen leider moeten zijn. Of in ieder geval moeten worden middels (team)coaching, intervisie, reflectie etc.. Een paradox volgens Sigmund. Want hoe leid je jezelf in een organisatie waarin je wordt geleid?

Het antwoord is simpel : het is er allebei tegelijkertijd, je eigen leiderschap en je leider. Je kiest zelf voor een organisatie waaraan je je committeert. Tegelijkertijd maak je daarin steeds je eigen afweging: waar wil ik iets mee, wat wil ik accepteren, waar kan ik invloed op uitoefenen en hoe gebruik ik die invloed? De hamvraag is steeds: is mijn invloed groot genoeg of ga ik weg?

Het gevaar is juist het ontbreken van eigen leiderschap. Dat je ongewenste situaties niet accepteert en niet aanpakt en toch in de organisatie blijft. Behalve dat het voor de organisatie een probleem oplevert, wordt je er zelf ook niet beter van. Frustratie en stress zijn de grootste bronnen van conflicten en burn-out .

Stephen Covey zei het al met zijn cirkels van Betrokkenheid en Invloed. Er zijn maar 4 smaken en het vraagt eigen leiderschap om een positieve keuze te maken voor 2, 3 of 4.

Covey.jpg
 
Sandra KeusEerste