Veelzijdig professioneel

 

Graag breek ik de lans voor de veelzijdige professional, ook wel een generalist genoemd. Niet in de laatste plaats omdat ik mij zelf daar ook toe reken. Als generalist is het is lastig om heel concreet uit te leggen wat je doet en kan. Generalist klinkt als oppervlakkig.

Dat was het grootste probleem toen ik de teksten voor mijn website aan het herschrijven was: hoe schrijf je op dat je coach bent op vele thema’s. Dat je dat individueel doet en voor teams op allerlei niveaus in de organisatie, op werk en persoonlijk vlak en dat je daarnaast ook mediator bent en onderzoeker en organisatie adviseur. En dat je daar voor allerlei manieren en methoden kunt hanteren afhankelijk van wat werkt in de situatie. Wat zegt dat dan nog ? Kan je dat wel allemaal naast elkaar zijn. Is dat geloofwaardig?

In mijn opinie wel: er zit een gemeenschappelijke kennis- en vaardigheden-kern in al die rollen. Kennis over wat mensen beweegt en hoe organisaties werken en het vermogen om daar al onderzoekend en analyserend mensen in mee te nemen, met veel respect, om zo te komen tot nieuwe inzichten en gedrag dat past bij hun wens of noodzaak.

Prachtig om daar aan te kunnen bijdragen. Ik heb een mooi en veelzijdig vak!

 
Sandra KeusTweede