Zorgeloos jong en professioneel!?

 

Corona raakt iedereen. Zorg- en IC-medewerkers, ondernemers, contactberoepen, gezinnen, ZZP’ers, studenten.

De coronacrisis lijkt de groep Young Professionals minder te raken. Ze behoren tenslotte niet tot de risicogroep, hebben geen jonge kinderen die veel thuis zijn, zijn hoogopgeleid, energiek en hebben een overzichtelijk eigen leven zonder al te grote verantwoordelijkheden.

Tegelijkertijd zijn ze wel net begonnen aan een nieuw leven: student-af, een tijdelijk contract , medewerker van een organisatie waarin er iets van ze wordt verwacht. En dat nog zonder dat ze expertkennis, een goed beeld van hoe de organisatie reilt en zeilt, zelfkennis en werkervaring hebben. Deze enthousiaste junior schiet een onzekere, hele steile leercurve op. Dat vraagt nogal wat; ook zonder Corona.

leercurve.png

Daarnaast vermindert ook nog hun structuur door het thuiswerken en missen ze de dagelijkse vanzelfsprekende support van collega’s en leidinggevende. Dan wordt werken een uitdaging. Privé is het ook uitdagend. Ze missen, ook nu er weer meer mogelijk is, de contacten met vrienden in het weekend na een week online werken. Zeker als ze net alleen wonen.

Soms een overweldigende situatie. Het zou natuurlijk mooi zijn als de Young Professional dan zelf aan de bel zou trekken.

Mijn ervaring is dat Young Professionals dat vaak niet doen. Met allerlei redenen: ze vinden dat ze het zelf moet oplossen, hun collega’s hebben het al zo druk, ze vinden dat ze deze situatie aan moeten kunnen, ze willen niet laten zien wat ze niet kunnen; ze hebben toch niets te klagen…

Daarom roep ik alle medior- en senior-collega’s, leidinggevenden en projectmanagers op: wees alert en hou hen in de gaten, ga het gesprek aan en biedt support!

En ben je Young professional? Vraag support! Weten waarvoor en wanneer je die nodig hebt, is een belangrijke levenskwaliteit die je steile leercurve nog steiler maakt en een jou een stuk ontspannener.